“Django, een echte spring in ’t veld. Twee dagen geleden heeft hij dat letterlijk genomen en genoot hij van een wandeling in een pas afgereden maïsveld”. Hoe onschuldig dat ook mag klinken, de wandeling in het maïsveld heeft de tweejarige jachthond het leven gekost.

Dierenkliniek De Ark uit Westmeerbeek waarschuwt, op vraag van de baasjes van Django, voor de gevaren van maïskolven voor honden. Django had enkele maïskolven opgegeten, die operatief verwijderd moesten worden. Tijdens de operatie begaf het hart van de hond het echter. De baasjes van Django vroegen de dierenkliniek om de waarschuwing te delen omdat er momenteel veel maïs geoogst wordt.

Django begon plots te braken en kwam er een stuk maïskolf uit. Probleem opgelost! Helaas had hij er niet één maar twee opgegeten... ’s nachts gaf hij nog eens over en hoewel hij niets had gedronken en gegeten kwam er erg veel volume uit dat naar stoelgang rook. (een alarmerend teken)”, zo schreef de dierenkliniek. ’s Ochtends werd hij erg slap en bij aankomst op de praktijk zakte hij door zijn poten. Hij bleek uitgedroogd en daarnaast was zijn temperatuur iets te laag. We legden direct een infuus aan om zijn vochtbalans te herstellen en wikkelden hem in een warmtedeken. Een röntgenfoto bevestigde dat er nog een maïskolf opgegeten was, deze was al een groot deel in zijn darmen verder afgezakt waar hij kwam vast te zitten. Al de zwarte lussen op de röntgenfoto voorspelden weinig goeds, eenmaal stabiel hebben wij dan ook een spoedoperatie uitgevoerd. Helaas bleek bij de eerste incisie dat reeds een groot deel van zijn darmen aan het afsterven was wegens toxische darm syndroom ... Nog tijdens de operatie zelf kon zijn hartje het niet meer aan en stierf hij ondanks het snelle optreden van de eigenaars en onze dierenartsen op de operatietafel.

Dit is helaas niet de eerste keer dat wij maïskolven moeten verwijderen via een operatie, gelukkig loopt dit meestal wel goed af. Vreselijk om zo’n prachtbeest in de fleur van zijn leven te moeten afgeven … Wij wensen de eigenaars van Django veel sterkte bij het verwerken van hun plotse verlies en appreciëren het dat zij gevraagd hebben om deze waarschuwing in verband met maïskolven te posten zeker gezien er nu veel maïs geoogst wordt.