Dierenartsen raden aan om je niet te laten likken op het gezicht door je hond. Heb jij een hond? Dan is erg een grote kans dat je viervoetige vriend jou ooit op je gezicht heeft gelikt, of je het nou wilde of niet. Sommige baasjes laten dit toe en andere niet. Volgens dierenartsen is het echter niet slim om je gezicht te laten likken door een hond.

Er zijn meerdere redenen waarom honden likken.

  • Zo communiceren ze met andere honden.
  • Om aandacht te krijgen.
  • De baasjes hebben een aangename en herkenbare smaak/geur.

Het is een mythe dat je een sterker immuunsysteem krijgt door je hond je te laten likken. Het is daarentegen zelfs gevaarlijk om je te laten likken op het gezicht. Het slijm en speeksel van een hond kan namelijk zoönotische bacteriën bevatten. Dat zijn bacteriën die infectieziektes veroorzaken en worden overgedragen van dier op mens.

Sommige ziektes die je kan oplopen staan hieronder.

E Coli: is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken. Het is een bacterie die kan worden gevonden in de monden van honden.

Ringworm: is een schimmelinfectie aan de huid die meestal onschuldig is, maar wel besmettelijk. Ringworm wordt niet door een worm veroorzaakt, maar door een schimmel. De rode plekken die bij ringworm ontstaan zijn ringvormig, daar komt de benaming vandaan. Je kunt onder andere met ringworm besmet raken door contact met besmette huid of huidschilfers. Verschijnselen ontstaan in het algemeen tien dagen tot drie weken na de besmetting. Behalve volwassenen en kinderen kunnen ook honden, katten en paarden besmet raken met ringworm.

MRSA: Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) staat bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’ omdat hij, vooral in ziekenhuizen, epidemieën veroorzaakt. De bacterie is ongevoelig (resistent) voor behandeling met meticilline en veel andere antibiotica. De Meticilline Resistente Staphylococcus aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica. In Nederland komt MRSA in de open populatie sporadisch voor. Er is sinds enige tijd sprake van een toenemend aantal gevallen waarin bij gezelschapsdieren en paarden dragerschap met MRSA wordt vastgesteld.

In conclusie: laat je hond nooit je mond of open wonden likken. Het is onhygiënisch en kan gevaarlijk zijn als je hond ziekte met zich meedraagt. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig met je hond naar de dierenarts gaat.