Elke hondeneigenaar is verplicht om de hondenpoep van zijn hond op te ruimen. Wandel je met je hond op het openbaar domein, dan moet je minstens twee plastiekzakjes bijhebben, zo niet riskeer je een GAS- boete. Opgepast: de opruimplicht geldt ook in de hondenloopweide.

Dierenartsen raden aan om je niet te laten likken op het gezicht door je hond. Heb jij een hond? Dan is erg een grote kans dat je viervoetige vriend jou ooit op je gezicht heeft gelikt, of je het nou wilde of niet. Sommige baasjes laten dit toe en andere niet. Volgens dierenartsen is het echter niet slim om je gezicht te laten likken door een hond.

Er zijn meerdere redenen waarom honden likken.

  • Zo communiceren ze met andere honden.
  • Om aandacht te krijgen.
  • De baasjes hebben een aangename en herkenbare smaak/geur.

Het is een mythe dat je een sterker immuunsysteem krijgt door je hond je te laten likken. Het is daarentegen zelfs gevaarlijk om je te laten likken op het gezicht. Het slijm en speeksel van een hond kan namelijk zoönotische bacteriën bevatten. Dat zijn bacteriën die infectieziektes veroorzaken en worden overgedragen van dier op mens.

Sommige ziektes die je kan oplopen staan hieronder.

E Coli: is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken. Het is een bacterie die kan worden gevonden in de monden van honden.

Ringworm: is een schimmelinfectie aan de huid die meestal onschuldig is, maar wel besmettelijk. Ringworm wordt niet door een worm veroorzaakt, maar door een schimmel. De rode plekken die bij ringworm ontstaan zijn ringvormig, daar komt de benaming vandaan. Je kunt onder andere met ringworm besmet raken door contact met besmette huid of huidschilfers. Verschijnselen ontstaan in het algemeen tien dagen tot drie weken na de besmetting. Behalve volwassenen en kinderen kunnen ook honden, katten en paarden besmet raken met ringworm.

MRSA: Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) staat bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’ omdat hij, vooral in ziekenhuizen, epidemieën veroorzaakt. De bacterie is ongevoelig (resistent) voor behandeling met meticilline en veel andere antibiotica. De Meticilline Resistente Staphylococcus aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica. In Nederland komt MRSA in de open populatie sporadisch voor. Er is sinds enige tijd sprake van een toenemend aantal gevallen waarin bij gezelschapsdieren en paarden dragerschap met MRSA wordt vastgesteld.

In conclusie: laat je hond nooit je mond of open wonden likken. Het is onhygiënisch en kan gevaarlijk zijn als je hond ziekte met zich meedraagt. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig met je hond naar de dierenarts gaat.

“Django, een echte spring in ’t veld. Twee dagen geleden heeft hij dat letterlijk genomen en genoot hij van een wandeling in een pas afgereden maïsveld”. Hoe onschuldig dat ook mag klinken, de wandeling in het maïsveld heeft de tweejarige jachthond het leven gekost.

Dierenkliniek De Ark uit Westmeerbeek waarschuwt, op vraag van de baasjes van Django, voor de gevaren van maïskolven voor honden. Django had enkele maïskolven opgegeten, die operatief verwijderd moesten worden. Tijdens de operatie begaf het hart van de hond het echter. De baasjes van Django vroegen de dierenkliniek om de waarschuwing te delen omdat er momenteel veel maïs geoogst wordt.

Django begon plots te braken en kwam er een stuk maïskolf uit. Probleem opgelost! Helaas had hij er niet één maar twee opgegeten... ’s nachts gaf hij nog eens over en hoewel hij niets had gedronken en gegeten kwam er erg veel volume uit dat naar stoelgang rook. (een alarmerend teken)”, zo schreef de dierenkliniek. ’s Ochtends werd hij erg slap en bij aankomst op de praktijk zakte hij door zijn poten. Hij bleek uitgedroogd en daarnaast was zijn temperatuur iets te laag. We legden direct een infuus aan om zijn vochtbalans te herstellen en wikkelden hem in een warmtedeken. Een röntgenfoto bevestigde dat er nog een maïskolf opgegeten was, deze was al een groot deel in zijn darmen verder afgezakt waar hij kwam vast te zitten. Al de zwarte lussen op de röntgenfoto voorspelden weinig goeds, eenmaal stabiel hebben wij dan ook een spoedoperatie uitgevoerd. Helaas bleek bij de eerste incisie dat reeds een groot deel van zijn darmen aan het afsterven was wegens toxische darm syndroom ... Nog tijdens de operatie zelf kon zijn hartje het niet meer aan en stierf hij ondanks het snelle optreden van de eigenaars en onze dierenartsen op de operatietafel.

Dit is helaas niet de eerste keer dat wij maïskolven moeten verwijderen via een operatie, gelukkig loopt dit meestal wel goed af. Vreselijk om zo’n prachtbeest in de fleur van zijn leven te moeten afgeven … Wij wensen de eigenaars van Django veel sterkte bij het verwerken van hun plotse verlies en appreciëren het dat zij gevraagd hebben om deze waarschuwing in verband met maïskolven te posten zeker gezien er nu veel maïs geoogst wordt.

In Vlaanderen worden zo’n 800.000 honden geteld (één gezin op vier). Honden hebben aan mensen ongetwijfeld veel te bieden: vriendschap, spraak, bescherming, wandelplezier, gezelligheid. Maar voor wat hoort wat. Onze trouwste viervoeter vraagt ook aandacht, gepaste voeding, beweging, zorg, discipline, een leiband..... Zo niet veroorzaakt het dier overlast (overmatig geblaf, hondenpoep, weglopen, agressie) en brengt hij zijn baasje in diskrediet. En van het baasje kan worden verwacht dat hij zijn hond zodanig kan opvoeden, dat het dier zich netjes gedraagt. En tot overlast wil de overheid het niet laten komen. Daarom bedacht men regels, uit respect voor iedereen en niet in het minst voor de hond zelf. Het zijn vooral de gemeenten die in deze regelgeving bevoegd zijn. Zo besliste de gemeenteraad via het politiereglement dat:

  • Bepaalde hondenrassen moeten, eens ze zich op straat begeven, gemuilkorfd worden. Het gaat hier om potentieel gevaarlijke honden. Het is het baasje die in eerste instantie oordeelt of zijn hond potentieel gevaarlijk is. Het is een kwestie van gezond verstand. De gemeenteraad geeft wel een leidraad mee: honden die dreigend naar iemand of iets toelopen, een persoon of andere dieren aanvallen of dreigen aan te vallen.
  • Wandelen op straat met de hond kan enkel aan de leiband. Van het baasje wordt verwacht dat hij zijn dier steeds in bedwang kan houden en hij het nodige bij de hand heeft om hondenpoep op te kuisen.
  • Niemand mag honden tergen of ophitsen. Wanneer de hond effectief wegloopt, moet de politie dadelijk worden verwittigd.
  • Van het baasje wordt eveneens verwacht dat hij alle passende maatregelen neemt zodat zijn hond niet van zijn eigendom ontsnapt naar de straat toe of naar andere eigendommen. Langs de andere kant moet er steeds voor gezorgd dat de eigendom toch nog toegankelijk is voor bijvoorbeeld de postbode.
  • Honden mogen nooit hinder veroorzaken door aanhoudend geblaf of gejank. Het zijn de houders van de dieren die er moeten voor zorgen dat de rust van omwonenden niet abnormaal wordt verstoord.
  • Het vastleggen van honden aan een ketting is verboden, eveneens het dier gebruiken als last- of trekdier. Een ren waarin de hond wordt gehouden moet voldoende groot zijn en voorzien zijn van een hok dat beschermt tegen alle weersomstandigheden.
  • Naast het politiereglement heeft ook de Vlaamse en federale overheid één en ander geregeld. Het meest in het oog springend zijn de regelgeving naar het houden van meer dan 5 volwassen honden, het kweken en registreren (veelal chippen) van honden, de wetgeving op de dierenbescherming. Geen regelgeving, zonder sancties of maatregelen van diverse aard. Overtredingen van het politiereglement worden veelal beteugeld met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). Veelal is dat een proces-verbaal waarvan de boete kan oplopen van 25 tot 250 euro. Voor ontsnapte en loslopende dieren, een dagelijks weerkerend fenomeen, bouwt de politie wel een “vrijstelling” in: een proces-verbaal volgt nadat de eigenaar binnen de 5 jaar voor eenzelfde voorval gekend is. Wanneer alle andere maatregelen falen, kan de burgemeester eveneens tussenkomen. Veelal zal hij dat doen bij effectief agressieve honden die een gevaar vormen voor de openbare veiligheid. Zijn maatregelenpakket is uitgebreid, divers en wordt aangepast aan de noodwendigheden, zoals inbeslagname en heropvoeding van de hond bevelen, verbod geven om gedurende een bepaalde periode een hond te houden, verplichten de hond van de hand te doen, eisen van een maatregelenpakket om te vermijden dat de hond de eigendom verlaat.

Dit is de reactie van de schepen van dierenwelzijn uit Diksmuide

"Honden moeten altijd aangelijnd zijn op openbare plaatsen, parken, natuurdomeinen, sport en recreatiedomeinen. Alleen op de hondenweide (aan de centrumparking 4AD) mogen de honden vrij loslopen en spelen. Het terrein is 1400 vierkante meter groot, speciaal ingericht en afgebakend. Bij loslopende honden op andere openbare plaatsen riskeer je een GAS boete van 25 euro per loslopende hond. Bij herhaling gaat de boete stelselmatig omhoog! Zowel de GAS ambtenaar als de politie kunnen die boete uitschrijven."